Wil je met ons in contact komen?
Group 7 Terug naar overzicht

Veldrijden mét beperkingen: gewoon GOW in Enschede

Jaarlijks organiseren we samen met Klein Verzet, de wielervereniging van Universiteit Twente, de veldrit in Enschede die valt binnen de GOW. Ook dit jaar meldden we ons aan het eind van de zomer op de eerste vergadering van gezamenlijke oostelijke wielerverenigingen om onze plek op de kalender zeker te stellen. Rekening houdend met de thuiswedstrijden van FC Twente en de wensen van andere verenigingen werd het zaterdag 27 november. We wisten wat ons te doen stond.

Voorbereidingen
Inmiddels beschikken we over een heus draaiboek, waardoor we in gezamenlijkheid in staat zijn om met relatief weinig bijeenkomsten een volwaardig sportevenement op te zetten. Dat blijft ieder jaar weer verbazingwekkend: we hebben weinig woorden nodig om tot grote daden te komen. Vergunningen worden geregeld, er is afstemming met de terreinbeheerder, EHBO wordt vastgelegd, de materialen om het parcours te bouwen worden gecheckt en gereedgemaakt. Dit jaar voor het eerst ook aanmelding via de officiële kanalen van de KNWU, maar met de recente ervaring van de Ronde van de Vijver was ook dat geen enkel probleem voor ons.

Oplopende besmettingen
Toen begin november de besmettingen in de welbekende pandemie toenamen, begonnen we de situatie toch wel nauwlettender te volgen. Op 12 november een persconferentie die wel eens de doorslag kon gaan geven voor onze veldrit: kon en mocht het nog onder extra maatregelen?

Daags na de persconferentie druppelden de eerste annuleringen van sportevenementen alweer binnen voor de sporters. Iedere organisatie beslist dat natuurlijk zelf en kent zijn eigen afwegingen.

Passende maatregelen
Wij zagen echter geen redenen om onze veldrit te annuleren: weliswaar was publiek niet meer toegestaan, maar om eerlijk te zijn stond het toch nooit rijen dik langs het parcours. We hoefden in ieder geval niet lang meer na te denken over publiciteit, het aantrekken van (extra) sponsoren of horeca langs het parcours: past niet binnen de geldende maatregelen. Een sportevenement organiseren mocht echter nog steeds, er was meer dan voldoende animo onder de renners getuige de inschrijvingen en we liepen op schema qua organisatie. We gingen door!Uiteraard hebben we op de dag zelf sterk rekening gehouden met de geldende maatregelen: mondmaskers, enkel toegankelijk voor renners en begeleiding, hygiëne belangrijk en na de eigen wedstrijd niet blijven hangen maar het terrein verlaten. Alles op anderhalve meter, uiteraard.

Voor de wielersport
Wij organiseren onze wedstrijd binnen de GOW niet voor onze eigen naam, de publiciteit of om geld mee te verdienen (het kost ons zelfs geld zonder sponsoren). Wij doen het voor de (breedte)sport, voor de sporters zelf. In een jaar waarin weinig te koersen viel op de weg en slechts beperkt in het veld, was een wedstrijd gewoon heel welkom voor veel (jonge) renners. Dat merkten we aan alles.

Met name voor de jeugdcategorieën zijn dit soort wedstrijden van belang. Deze jonge sporters trainen vaak op hun club en krijgen bij lokale wedstrijdjes de kans om de eerste ervaring op te doen met winst en verlies. Met vallen en opstaan. Met geluk en teleurstelling. En juist zij hebben het langst niet kunnen koersen sinds de uitbraak van de pandemie.

Trots
Als vereniging zijn wij trots dat wij in 2021 zowel de Ronde van de Vijver als de GOW in Enschede hebben kunnen en mogen organiseren. Er stonden zaterdag gewoon in totaal 180 renners aan de start! Met dank aan de vrijwilligers binnen de eigen vereniging en bij de GOW die van Klein Verzet. Met dank ook aan de steun van enkele trouwe sponsoren van de vereniging zelf. De grootste voldoening kregen we op beide dagen echter van de louter positieve reacties van deelnemers, jury en vrijwilligers. Met elkaar maken of breken we zo’n evenement en wij kozen er bewust voor om het dit jaar te gaan maken. Breken kan altijd nog, maar daar is meer voor nodig dan de geldende maatregelen op 27 november 2021.


IMG 2526

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico