Wil je met ons in contact komen?
Group 7 Terug naar overzicht

Ode aan het wielerjargon

20-08-2021

Het blauwe bloed stroomt harder dan te voren, er is moraal! Nee we zijn niet van adel, verre van… maar voelen ons in ons blauwe tenue wel koning op de fiets. Twee jaar, nog maar, ben ik nu lid van de HWV De Tubanters, daarvoor zat ik nog geen half jaar op de racefiets. Wel wat conditie hoor en veel gesport… maar shit, dat fietsen blijkt toch een vak apart!

Scroll verder

Man, wat had ik de eerste trainingen veel moeite om er aan te blijven hangen*, sterker nog... dat lukte lang niet altijd en geregeld mocht ik een parkeerkaartje kopen* om het gat te laten dichten*! Maar daar kwam direct de charme van rijden bij deze vereniging naar voren. Als je kunt dan "rij je iedereen naar huis*", maar je komt altijd samen (gekookt*) thuis, ook met de mannen in de bus* zoals ik!

Eigenlijk kom ik dus nog maar net kijken in dit fietswereldje met vreemde gewoontes en regels. Maar duik er met volle overgave in. Dat werd benadrukt toen ik mij kandidaat stelde en werd gekozen als nieuw bestuurslid.

Best een eer, kunnen we er beter maar wat van maken! Meedenken binnen de vereniging, het nog mooier en leuker te maken dan het al is.

Er komen mooie tijden aan! Clubkampioenschappen op de race- en de tijdritfiets en 26 september, voor mij en veel nieuwe Tubanters voor het eerst, de Ronde van de Vijver*!

Tijdens de trainingen is de opkomst en de goesting* hoog, er wordt harder gereden dan de twee jaar hiervoor! Leuk, want ik heb steeds vaker goede benen*, hoef niet zo vaak meer aan het elastiek te hangen* en kan ik er soms zelfs een klap op geven* en even schudden aan de boom*, niet dat ik ook maar iemand op het rooster* leg hoor!

Een aantal dingen heb ik al wel geleerd, wielrennen is meer dan op de grote molen* fietsen alleen, het is leven volgens regels over hoge sokken, gesoigneerd* zijn en zeker niet te vroeg gaan*, maar dat is nog altijd beter dan te laat! Het moment van je eerste Gran Fondo* is een ding! Maar daarna ga je er ineens ontelbaar rijden en dat doe je nooit meer in een merkentrui* want dat is uit den boze, behalve op Foute Woensdag*

En dan... ineens, zonder je het door hebt is de, eerder nietszeggende, Markeloseberg niet zomaar een berg meer, maar col* van buitencategorie* in het Tubantersrondje* en ga je plaatsnaambordjes voor de rest van je leven als meet* zien.

Zonder dat je het door hebt ben je wielrenner geworden die zich moet houden aan een aantal ongeschreven regels, met een hele nieuwe taal als gevolg. Het WIELERJARGON!

Nog even en hammertime* betekent wellicht niet meer dat de man met de hamer langs is geweest*, tot die tijd blijf ik stoempen* tot ik jus* heb.

En is er ook een term voor de wielervrouw die moet wennen aan geschoren benen?

(Nog) geen Patron du Peloton* of Pedaleur de Charme*, maar wel een mooie bijnaam rijker. Gekregen van de jongens en zal met eer worden gedragen.


Peter 'The Hammer' Klinkhamer

*= Wielerjargon. Zoek maar op, indien nodig.

De belangrijkste termen zal ik onderstaand vast beschrijven.

HWV De Tubanters: Hengelose Wieler Vereniging, opgericht in 1932, mooiste wielervereniging van de wereld.

Tubantersrondje: Trainingsronde verreden op woensdagavond, met onder andere de meedogenloze Markeloseberg, mooiste rondje van de wereld.

Ronde van de Vijver: Mooiste, jaarlijks terugkerend, ééndaags wielerextravaganza van Hengelo… nee, Nederland... nee wacht... Misschien wel van de hele wereld. Dit jaar verreden op 26 september.

Foute woensdag: Bij zijn = meemaken. Maar… mooiste woensdag van de hele wereld.

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico